ႏွမ္းဆီစားျခင္း၏ အက်ိဳး(၈)မ်ိဳး

Untitled design

 

[Zawgyi]

ႏွမ္းဆီစားျခင္း၏ အက်ိဳး(၈)မ်ိဳး

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

ႏွမ္းဆီသည္ ယေန႔ေခတ္လူမွဳနယ္ပယ္တြင္ မရွိမျဖစ္ရာ အေရးပါေသာ စားသုံးဆီတစ္မ်ိဳးအျဖစ္ ရပ္တည္လ်က္ရွိပါသည္။ ယခုတစ္ပတ္မွာေတာ့ ပရိသတ္ႀကီးအတြက္ ႏွမ္းဆီ၏အားသာခ်က္ (၈) ခ်က္ကုိ ဗဟုသုတရဖြယ္ ေဖာ္ျပလုိက္ပါသည္။

၁။ ႏွလုံးကုိ က်န္းမာေစတယ္။
ႏွမ္းဆီ၏ အားသာခ်က္တစ္မ်ိဳးမွာ ႏွလုံးကုိ အားေကာင္းေစျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ႏွမ္းဆီသည္ ႏွလုံးေရာင္ရမ္းျခင္းကုိ ကာကြယ္ေပးၿပီး ႏွလုံးအဆီပိတ္ျခင္းကုိ ကာကြယ္ပါသည္။

၂။ အသားအေရကုိ ႏုညံ့ေစတယ္။
ႏွမ္းဆီသည္လည္း အသားအေရကုိ ႏုညံ့ေစပါတယ္။ႏွမ္းဆီသည္ အသားအေရကုိ ေခ်ာေမြ႕ေစေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားကုိ ေထာက္ပံ့ေပးပါသည္။ႏွမ္းဆီတြင္ သက္ေစာင့္ဓာတ္ ( Vitamin E) အေျမာက္အမ်ားပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ေနေလာင္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးၿပီး အသားအေရ မြဲေျခာက္ျခင္း၊အေရျပားတြန္႔ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါသည္။

၃။ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစတယ္။
ႏွမ္းဆီသည္ ခႏၵာကုိယ္မွ ေရာဂါဘယမ်ားကုိ ကာကြယ္ေပးၿပီး အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစပါတယ္။ ႏွမ္းဆီသည္ ဦးေႏွာက္ႏွင့္အာရုံေၾကာေရာဂါမ်ား၊ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကုိ ကာကြယ္ေပးပါသည္။

၄။ အဆစ္အျမစ္ေရာဂါကုိ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ႏွမ္းဆီသည္ အရုိးအေၾကာေရာဂါမ်ားႏွင့္ ဆက္စပ္ေနပါသည္။ ႏွမ္းဆီသည္ ဒူးအဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါမ်ားကုိ ကာကြယ္ႏုိင္ေစသည္ဟု ေလ့လာမွဳတစ္ရပ္အရ သိရသည္။

၅။ ခံတြင္းက်န္းမာေရးကုိ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ႏွမ္းဆီစားသုံးျခင္းသည္ ခံတြင္းက်န္းမာေရးကုိ ေကာင္းမြန္ေစပါသည္ဟု ေလ့လာမွဳတစ္ရပ္အရ သိရပါသည္။ႏွမ္းဆီးစားသုံးျခင္းသည္ သြားႏွင့္တံေတြးတြင္ရွိေသာ သေႏၶေျပာင္းသတၱဝါမ်ားကုိ ေလ်ာ့ခ်ျခင္းမွ ကူညီေပးပါသည္။

၆။ ႏွမ္းဆီသည္ အသားဓာတ္ၾကြယ္ဝပါတယ္။
အသားငါးမ်ားတြင္သာ အသားဓာတ္ (Protein) ၾကြယ္ဝသည္ဟု လူတုိင္းနားလည္ထားေသာ္လည္း ႏွမ္းဆီသည္လည္း အသားဓာတ္ပုိမုိၾကြယ္ဝပါသည္။ ႏွမ္းဆီတစ္ေအာင္စတြင္ အသားဓာတ္ ၅ဂရမ္မ်ွ ပါဝင္သည္ဟု ေလ့လာမွဳတစ္ရပ္အရ သိရပါသည္။

၇။ ႏွမ္းဆီသည္ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါမ်ားကုိ ကာကြယ္တယ္။
ႏွမ္းဆီ၏ အံဖြယ္အက်ိဳးအာနိသင္တစ္ခုမွာ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳေရာဂါမ်ားကုိ ကာကြယ္ႏုိင္ျခင္းပင္ ျဖစ္သည္။ ႏွမ္းဆီကုိ ပုံမွန္စားသုံးျခင္းသည္ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳေရာဂါေပ်ာက္ေဆးမ်ားကုိ အေထာက္အကူျပဳေစသည္ဟု ၂ဝ၁၁တြင္ အေမရိကန္ေဆးဝါးႏွင့္အာဟာရဂ်ာနယ္၏ သုေတသနတစ္ရပ္အရ သိရပါသည္။

၈။ ႏွမ္းဆီသည္ ေသြးဖိအားကုိ ေလ်ာ့နည္းေစတယ္။
ႏွမ္းဆီသည္ ေသြးဖိအားကုိ ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ေသြးတုိးေရာဂါကုိ ကာကြယ္ေပးပါသည္။ ႏွမ္းဆီတြင္ ပါဝင္ေသာ မဂၢနီဆီယမ္သည္ ခႏၶာကုိယ္ရွိေသြးဖိအားကုိ တည္ျငိမ္ေစပါသည္။

Ads.com.mm ပရိသတ္ႀကီးေရ ႏွမ္းဆီကဲ့သုိ႔ က်န္းမာေရးႏွင့္ကုိက္ညီေသာ စုိက္ပ်ိဳးေရးႏွင့္စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းမ်ားကုိ စီးပြားေရးလုပ္ငန္းဆုိင္ရာက႑တြင္https://www.ads.com.mm/business  လင့္ခ္အတုိင္း ဝင္ေရာက္ဝယ္ယူႏုိင္ပါတယ္။

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

[Unicode]

 

နှမ်းဆီစားခြင်း၏ အကျိုး(၈)မျိုး

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

နှမ်းဆီသည် ယနေ့ခေတ်လူမှုနယ်ပယ်တွင် မရှိမဖြစ်ရာ အရေးပါသော စားသုံးဆီတစ်မျိုးအဖြစ် ရပ်တည်လျက်ရှိပါသည်။ ယခုတစ်ပတ်မှာတော့ ပရိသတ်ကြီးအတွက် နှမ်းဆီ၏အားသာချက် (၈) ချက်ကို ဗဟုသုတရဖွယ် ဖော်ပြလိုက်ပါသည်။

၁။ နှလုံးကို ကျန်းမာစေတယ်။

နှမ်းဆီ၏ အားသာချက်တစ်မျိုးမှာ နှလုံးကို အားကောင်းစေခြင်းဖြစ်ပါသည်။ နှမ်းဆီသည် နှလုံးရောင်ရမ်းခြင်းကို ကာကွယ်ပေးပြီး နှလုံးအဆီပိတ်ခြင်းကို ကာကွယ်ပါသည်။

၂။ အသားအရေကို နုညံ့စေတယ်။

နှမ်းဆီသည်လည်း အသားအရေကို နုညံ့စေပါတယ်။နှမ်းဆီသည် အသားအရေကို ချောမွေ့စေသော အာဟာရဓာတ်များကို ထောက်ပံ့ပေးပါသည်။နှမ်းဆီတွင် သက်စောင့်ဓာတ် ( Vitamin E) အမြောက်အများပါဝင်သောကြောင့် နေလောင်ခြင်းမှ ကာကွယ်ပေးပြီး အသားအရေ မွဲခြောက်ခြင်း၊အရေပြားတွန့်ခြင်းမှ ကာကွယ်ပေးပါသည်။

၃။ အရွယ်တင်နုပျိုစေတယ်။

နှမ်းဆီသည် ခန္ဒာကိုယ်မှ ရောဂါဘယများကို ကာကွယ်ပေးပြီး အရွယ်တင်နုပျိုစေပါတယ်။ နှမ်းဆီသည် ဦးနှောက်နှင့်အာရုံကြောရောဂါများ၊ကင်ဆာရောဂါများကို ကာကွယ်ပေးပါသည်။

၄။ အဆစ်အမြစ်ရောဂါကို ကာကွယ်ပေးပါတယ်။

နှမ်းဆီသည် အရိုးအကြောရောဂါများနှင့် ဆက်စပ်နေပါသည်။ နှမ်းဆီသည် ဒူးအဆစ်အမြစ်ရောင်ရောဂါများကို ကာကွယ်နိုင်စေသည်ဟု လေ့လာမှုတစ်ရပ်အရ သိရသည်။

၅။ ခံတွင်းကျန်းမာရေးကို ကောင်းမွန်စေပါတယ်။

နှမ်းဆီစားသုံးခြင်းသည် ခံတွင်းကျန်းမာရေးကို ကောင်းမွန်စေပါသည်ဟု လေ့လာမှုတစ်ရပ်အရ သိရပါသည်။နှမ်းဆီးစားသုံးခြင်းသည် သွားနှင့်တံတွေးတွင်ရှိသော သန္ဓေပြောင်းသတ္တဝါများကို လျော့ချခြင်းမှ ကူညီပေးပါသည်။

၆။ နှမ်းဆီသည် အသားဓာတ်ကြွယ်ဝပါတယ်။

အသားငါးများတွင်သာ အသားဓာတ် (Protein) ကြွယ်ဝသည်ဟု လူတိုင်းနားလည်ထားသော်လည်း နှမ်းဆီသည်လည်း အသားဓာတ်ပိုမိုကြွယ်ဝပါသည်။ နှမ်းဆီတစ်အောင်စတွင် အသားဓာတ် ၅ဂရမ်မျှ ပါဝင်သည်ဟု လေ့လာမှုတစ်ရပ်အရ သိရပါသည်။

၇။ နှမ်းဆီသည် ဆီးချို၊သွေးချို ရောဂါများကို ကာကွယ်တယ်။

နှမ်းဆီ၏ အံဖွယ်အကျိုးအာနိသင်တစ်ခုမှာ ဆီးချို၊သွေးချိုရောဂါများကို ကာကွယ်နိုင်ခြင်းပင် ဖြစ်သည်။ နှမ်းဆီကို ပုံမှန်စားသုံးခြင်းသည် ဆီးချို၊သွေးချိုရောဂါပျောက်ဆေးများကို အထောက်အကူပြုစေသည်ဟု ၂ဝ၁၁တွင် အမေရိကန်ဆေးဝါးနှင့်အာဟာရဂျာနယ်၏ သုတေသနတစ်ရပ်အရ သိရပါသည်။

၈။ နှမ်းဆီသည် သွေးဖိအားကို လျော့နည်းစေတယ်။

နှမ်းဆီသည် သွေးဖိအားကို လျော့နည်းစေပြီး သွေးတိုးရောဂါကို ကာကွယ်ပေးပါသည်။ နှမ်းဆီတွင် ပါဝင်သော မဂ္ဂနီဆီယမ်သည် ခန္ဓာကိုယ်ရှိသွေးဖိအားကို တည်ငြိမ်စေပါသည်။

Ads.com.mm ပရိသတ်ကြီးရေ နှမ်းဆီကဲ့သို့ ကျန်းမာရေးနှင့်ကိုက်ညီသော စိုက်ပျိုးရေးနှင့်စားသောက်ကုန်ပစ္စည်းများကို စီးပွားရေးလုပ်ငန်းဆိုင်ရာကဏ္ဍတွင်https://www.ads.com.mm/business  လင့်ခ်အတိုင်း ဝင်ရောက်ဝယ်ယူနိုင်ပါတယ်။

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s